Om det å la fottøy gå i arv

Med ujevne mellomrom bringes dette temaet på bane. Jeg bestemte meg derfor for å se nærmere på elementer som har betydning og, ikke minst, kartlegge forskningsresultater.

98 % av barn har helt normale føtter. Som voksne har 40 % av de samme barna ulike typer av fot problemer. Følgelig er det ting som skjer underveis og som skader føttene.

Barns føtter vokser raskt: Per tre cm kroppslengdevekst vokser barnefoten fem mm. For de minste barna vokser foten 1,5 mm pr. mnd. Fra og med treårs-alderen vokser barnefoten en mm pr. mnd. Iflg. forskning utført av Universitetsklinikken i Tübingen gikk mer enn halvparten av barna i deres undersøkelse, mellom 2-14 år, med for korte sko.

Det er fullt ut dokumenterbart at for korte sko, for lange sko, for breie sko og for smale sko, kan føre til skader på barnefoten. Flere solide forskningsrapporter dokumenter dette.

Prinsipielt bør barnefoten sjekkes hver 3. til hver 4. måned. De færreste foreldre sørger for det.

I fothelsesammenheng er det høyst sannsynlig mangelfull oppfølgning av føtter og fottøy og for mye stillesitting for barna som er avgjørende faktorer mht. at barn kan få fotproblemer seinere i livet.

Hovedpoenget er alltid og ubetinget at skoen innvendig bør være 12-16 mm lengre enn lengste tå. Målingen må nødvendigvis gjøres både av føttene og inne i skoen. Løse innleggs såler er eksempelvis lette å måle/kontrollere.

Fotens lengde i forhold til skoens lengde er viktige faktorer, men også om foten er smal eller brei. Vi snakker ofte om ballomfang (bredde og høyde over fotvrista).

Når barns føtter skal sjekkes, bør barnet løpe litt rundt først, rett og slett for å strekke ut foten. Spesielt de minste barna tenderer til å krumme tærne når de skal prøve sko.

Arve sko eller secondhand sko kan være greit å bruke dersom de passer foten og er store nok. Men sørg for å kontrollere dette i tillegg før de tas i bruk:

  • Er den brukte skoens yttersåle helt rett, altså uten skjevstilling?
  • Bærer innersålen preg av tidligere eiers føtter?

Dersom disse elementene gjør deg betenkt, vær kritisk. DROPP BRUK!

Mye fottøy har uttakbare innleggs såler, skift til fabrikkny innleggs såle med rett størrelse.

Dersom barnet har en eller annen tendens til unormal gange, bør foreldrene være spesielt påpasselige mht. valg av fottøy.

Vi er i gjenbruksmodus, det er bra, men vi må ikke gå på akkord med kontrolloppgavene, fottøyet skal passe barnet. Foten er individuell.

Barneskobutikken har medarbeidere som betjener et betydelig antall barneføtter hver dag og de har en spisskompetanse som har stor fothelsebetydning. Barneskobutikken vet godt hvilke modeller som egner seg best for de ulike fottyper. Eksempelvis vil en voluminøs fot trives langt bedre med en sko som har tilstrekkelig ballomfang i forhold til fotens reelle behov.

Min klare anbefaling er å besøke skobutikken jevnlig ved siden av også å benytte gjenbruk (arve og kjøpe pent brukte sko i secondhand-markedet).

Det viktigste foreldrene kan gjøre, er å følge barnefotens vekst.

De fleste foreldre følger med på kroppslengdevekst, nå vet du også hvor mye og også hvor raskt foten vokser.

Oslo, mai 2019
Karl Jacob Solheim